Het is begin 2007…..In Kinshasa, hoofdstad van de Democratische Republiek Congo, steken vijf Nederlandse vrouwen de koppen bij elkaar. Dagelijks worden ze geconfronteerd met de armoede van de Congolezen om hen heen. De vijf vrouwen menen dat je armoede alleen kunt doorbreken door kinderen onderwijs te geven.

de 5 oprichters van links naar recht: Irma, Hester, Sylvia, Fleur en Natascha

Weken van onderzoek, overleg, en veel navraag bij Congolezen en hun familie volgen.   De onderwijssituatie in Congo blijkt erbarmelijk. De schoolgebouwen in Kinshasa verkeren in een zeer slechte staat. Kinderen hebben geen stoel om op te zitten, geen bank om hun schriftje op te leggen. Er is geen lesmateriaal en het schoolterrein is niet veilig. Als het regent, staat het klaslokaal onder water. In Kinshasa hebben ouders vaak geen geld om hun kind naar school te sturen. Maar ondanks de geldzorgen zullen ouders alles in het werk stellen om hun kind naar een school te sturen waar de basisvoorzieningen om les te krijgen, aanwezig zijn.

Het onderwijs in Kinshasa kan dringend hulp gebruiken. Wanneer dat duidelijk wordt, is Stichting "En Classe" een feit. De naam “En Classe” betekent letterlijk “tijdens de les” of “op school”.