Stichting En Classe is een Nederlandse stichting met een ANBI status en een CBF keurmerk, opgericht in 2007 met haar zetel in Amsterdam. En Classe is ook geregistreerd in de VS en Congo en heeft in beide landen de belastingvrije status. Alle(bestuurs)leden werken vrijwillig voor En Classe en krijgen voor al hun werk geen enkele financiële vergoeding.

EC teamEn Classe heeft een lokaal team in Kinshasa dat sinds 2017 volledig bestaat uit jonge, enthousiaste Congolezen. Zij hebben de dagelijkse leiding over alle projecten in Kinshasa. Zij worden aangestuurd door Sylvia van den Brink vanuit Nederland, Michiel Ruiter vanuit Parijs en Joris Stolk uit Belgie. De communicatie met Sylvia, Michiel en Joris verloopt voornamelijk via Whats App (bellen en teksten) en email. Twee tot drie keer per jaar bezoeken Sylvia, Michiel en Joris Kinshasa om het contact met zowel de leerlingen, de scholen als het lokale team te behouden.

De lokale medewerkers krijgen een klein salaris uitgekeerd en de mogelijkheid om zich zowel persoonlijk en als team te ontwikkelen. En Classe verstrekt microkredieten zodat ze een opleiding kunnen volgen. Denk bijvoorbeeld aan Engelse lessen, computertrainingen, leiderschapstrainingen en zelfs een universitaire studie behoort tot de mogelijkheden. Ook doen we veel aan teambuilding.

De officiële naam van de lokale medewerkers is “Aide Scolaire” wat schoolhulp betekent. Hun functie houdt in dat ze elke dag actief op de scholen aanwezig zijn om zo de juiste begeleiding en hulp te kunnen geven en bij kunnen sturen indien dit nodig is. Zo bestaat hun taak ten aanzien van het bouwprogramma bijvoorbeeld uit het controleren van de (ver)bouw(ing) en ze helpen de school goed zorg te dragen voor alle verbeteringen. De “Aide Scolaires” zijn door de jaren heen zo goed opgeleid dat zij de implementatie van al onze programma's professioneel kunnen begeleiden.